Actualitățile și provocările din domeniul dermatologiei abordate la un congres internațional la Chișinău
- vizualizări: 332
Profesioniști în domeniul dermatologiei din Italia, Germania, România, Ucraina, Uzbekistan ș.a. țări s-au reunit la Chișinău, la cea de-a VI-a ediție a Congresului Național de Dermatologie cu participare internațională cu genericul „Dermatologie: actualități și provocări”. Evenimentul a fost organizat în zilele de 4 și 5 iulie de Catedra de dermatovenerologie a Universității de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” în colaborare cu Societatea de Dermatologie din Republica Moldova.
Președintele Congresului Mircea Bețiu, șeful Catedrei de dermatovenerologie, a menționat că manifestarea reprezintă o platformă de discuție pentru subiectele de actualitate din domeniile dermatologie și dermatocosmetologie, infecții cu transmitere sexuală, metode actuale de diagnostic și tratament disponibile în context național și internațional ș.a. „Ne dorim ca forumul să fie caracterizat de o atmosferă de dialog interactiv și de anvergură științifică, în care să se contureze clar imaginea dermatologiei în cadrul științelor medicale autohtone”.
Rectorul Emil Ceban, vicepreședinte, a evidențiat misiunea specialiștilor din domeniu în îmbunătățirea algoritmului de profilaxie și tratament al bolnavilor cu patologii dermatovenerologice și contribuția acestora la dezvoltarea acestui serviciu în țară. „Un loc aparte în formarea specialiștilor în dermatologie din Republica Moldova îi revine Catedrei de dermatovenerologie, care își aduce aportul la aplicarea cadrului curricular european. În contextul racordării instruirii postuniversitare la rigorile europene, rezidenţiatul în domeniul dermatovenerologiei s-a extins până la minim trei ani de studii, iar medicii rezidenţi acoperă necesarul de specialişti în municipiul Chișinău și, parțial, în centrele raionale. Personalul Catedrei, pe lângă procesul didactic, este antrenat într-o vastă activitate ştiinţifică, realizează un volum important de activitate clinică, acordă suport consultativ şi metodic întregului serviciu dermatologic naţional”, a specificat Emil Ceban.
Pe final de discurs, rectorul și-a exprimat speranța că transferul de cunoștințe şi bune practici între diferite şcoli de dermatologie va contribui la avansarea asistenţei medicale specializate, la formarea specialiştilor dermatologi de înaltă calificare, pentru dezvoltarea asistenţei medicale specializate.
Potrivit academicianului Stanislav Groppa, prorector pentru activitatea de cercetare la USMF „Nicolae Testemiţanu”, congresul este un apogeu de evaluare și de efectuare a totalurilor: „Forumul demonstrează faptul că parteneriatele internaționale constituie un pilon important de creștere, de schimb de informații și pregătire a cadrelor, de remodelare și reevaluare a protocoalelor și a direcțiilor de cercetare”.
În opinia președintelui Societății de Dermatologie din Republica Moldova, profesorul universitar Gheorghe Mușet, сare a condus anterior, timp de 21 de ani, Catedra de dermatovenerologie, congresul va intra în istorie prin programe noi de diagnostic și tratament în domeniu.
Printre subiectele abordate la congres sunt: Importanța imagisticii Canfield în depistarea precoce a melanomului cutanat, Rolul major al microbiomului cutanat echilibrat în îngrijirea pielii cu tendință atopică, Antihistaminicele și controlul pruritului în dermatozele alergice, Rutina completă de îngrijire pentru tenul cu tendință acneică, Medicina regenerativă în dermatologie, metode noi: PRP, exosomi cu celule stem etc.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii