Afecțiunile oculare – abordare multidisciplinară în cadrul unei conferințe științifico-practice
- 383 просмотра
Problemele actuale în oftalmologie au fost discutate în cadrul conferinței naționale „Afecțiuni oculare: abordare multidisciplinară, tehnologii moderne de diagnostic și tratament, tendințe”, desfășurată în data de 23 și 23 septembrie curent. Subiectul a fost abordat sub aspect multidisciplinar, întrunind medici specialiști din domeniul oftalmologiei, neurologiei, reumatologiei, endocrinologiei, otorinolaringologiei, oncologiei și imagisticii.
Conferința a fost inaugurată de academicianul Stanislav Groppa, prorector pentru activitatea de cercetare la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, care a remarcat programul exhaustiv al evenimentului: „Interdisciplinaritatea joacă un rol deosebit în cercetarea organismului uman în integral și a unui organ în particular. Acestea sunt într-o simbioză totală ce conduce la identificarea factorilor ce le afectează.”
Abilitățile senzoriale sunt extrem de importante în procesul de cunoaștere a lumii, de dezvoltare, de creare a personalității, iar profesia de medic oftalmolog este excepțională. „Anume ei cunosc cel mai bine persoanele care sunt lipsite de posibilitatea de a vedea frumosul din jur, ceea ce le diminuează calitatea vieții. USMF „Nicolae Testemițanu” acordă o atenție deosebită modalităților de pregătire a studenților, medicilor rezidenți în domeniul dat. Este important de a învăța studenții să cerceteze, de a le dezvolta abilitatea de a cunoaște, de a înțelege, de a sintetiza și de a lua decizii”, a accentuat Stanislav Groppa.
Alexandru Ferdohleb, vicedirectorul Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga” (SCR), a subliniat că oftalmologia este unul dintre domeniile strategice ale instituției. În ultimii ani servicul a fost modernizat și se pune accent pe atragerea și implicarea tinerilor specialiști în domeniu. „Trebuie să asigurăm continuitate, deoarece avem tineri cu abilității foarte bune în chirurgia modernă. Moldova este o țară europeană cu perspective clare și vom depune efort maxim pentru a atinge noi performanțe în domeniu”, a dat asigurări vicedirectorul SCR.
Potrivit Liliei Dumbrăveanu, șefa Catedrei de oftalmologie și optometrie a USMF „Nicolae Testemițanu”, în ultimii ani tot mai mulți tineri optează pentru profesia de medic oftalmolog și optometrist. „Avem un număr mare de medici rezidenți la specialitatea Oftalmologie și un număr în creștere de studenți la programul de studii Optometrie. Din anul trei de studii încercăm să-i integrăm cât mai mult în cercetări științifice și lucru cu pacienții. Activăm cu toții în echipă și doar așa putem obține rezultate frumoase și beneficii pentru pacienții noștri”, a punctat Lilia Dumbrăveanu.
Referitor la formatul de lucru al conferinței, șefa catedrei a menționat că specificul temelor incluse în program demonstrează interesul comun al specialiștilor de la diferite discipline medicale – reumatologie, neurologie, neonatologie, ceea ce ne face mai bogați în cunoaștere, cercetare și dezvoltare.
Moderatorul evenimentului – profesorul universitar Eugeniu Bendelic, șef al Catedrei de oftalmologie, a vorbit despre necesitatea schimbului de experiență, de bune practici, metode inovative de diagnostic și tratament în acest domeniu.
Forumul a întrunit peste 150 de participanți, inclusiv specialiști renumiți la nivel internațional, printre care: profesorii K-P Boergen (Germania) și Linda M. Zangwill (SUA).
Printre subiectele abordate au fost patologia corneei, retinei, nervului optic, glaucomul, chirurgia cataractei ș.a. Programul conferinței a inclus și două workshopuri destinate medicilor rezidenți oftalmologi și studenților de la specialitatea Optometrie: „Facoemulsificarea pentru începători” și „Lentile de contact – între inovație și confort”.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii