Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului
- vizualizări: 238
La 27 ianuarie este marcată Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului cu genericul „Fragilitatea libertății”, dată ce simbolizează una dintre cele mai întunecate file din istoria umanității – un genocid fără precedent, în care milioane de oameni, printre care evrei, romi și alte etnii, au fost omorâți, supuși torturii și muncii forțate, inclusiv în Basarabia.
În această zi este necesar să reflectăm asupra modului în care libertatea devine fragilă și vulnerabilă la abuzuri, să ne angajăm să respectăm drepturile și libertățile celorlalți și să le consolidăm în întreaga lume.
Din 2015, Ziua comemorării victimelor Holocaustului este marcată și în țara noastră. În 2020, conform unei hotărâri de guvern a fost aprobat Planul de acțiuni pentru anii 2021-2024 privind promovarea memoriei Holocaustului și a culturii toleranței în vederea combaterii rasismului, antisemitismului, xenofobiei și altor forme de intoleranță. Reamintim că prevederile Codului penal al Republicii Moldova și ale Legii cu privire la libertatea de exprimare prevăd pedepse penale pentru negarea Holocaustului, promovarea xenofobiei, rasismului și fascismului, precum și glorificarea criminalilor de război.
În perioada 22-31 ianuarie curent, în țară se desfășoară „Săptămâna Memoriei Holocaustului”, în program fiind incluse conferințe, mese rotunde, seminare, proiecții de film, concursuri de eseuri, prezentare de carte și alte activități de informare și sensibilizare.
În prezent, la nivel mondial se remarcă o creștere a antisemitismului. Pe măsură ce asistăm la răspândirea acestui fenomen pe tot globul, este important să conștientizăm lecțiile esențiale pe care le-a lăsat în istorie Holocaustul și celelalte genocide.
Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului este marcată în fiecare an, din 1 noiembrie 2005, la inițiativa Organizaţiei Naţiunilor Unite. Conform datelor istorice, la 27 ianuarie 1945, forţele aliate au eliberat lagărul nazist de concentrare Auschwitz-Birkenau din Polonia, unde se estimează că au fost exterminați peste 1,1 milioane de oameni. La opt decenii de la genocid, organizațiile internaționale continuă să împărtășească responsabilitatea colectivă pentru abordarea traumei reziduale, menținerea unor politici eficiente de comemorare, îngrijirea siturilor istorice și promovarea educației, documentării și cercetării despre Holocaust.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii