Elaine F. Marshall, secretarul de stat al Carolinei de Nord: „Noi suntem prietenii voștri buni, noi vom rămâne partenerii și prietenii voștri buni!”
- vizualizări: 888
„Dezvoltarea parteneriatului bilateral pe parcursul acestor 25 de ani are o importanţă deosebită pentru universitatea noastră şi întreaga comunitate medicală din ţară. În toată această perioadă au fost derulate un şir de proiecte de cooperare în domeniile: stomatologie, farmacie, activității bibliotecilor medicale și asistenței medicale generale, activități ce au fost axate, preponderent, pe organizarea mobilităţilor academice pentru profesori, studenţi, bibliotecari și ținerea cursurilor educaționale la distanță ș.a.”, a menționat rectorul Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, profesorul Emil Ceban, în cadrul evenimentului de celebrare a aniversării a 25-a a parteneriatului bilateral între Republica Moldova și statul Carolina de Nord. Ceremonia a avut loc pe data de 21 martie 2024 la Complexul Sociocultural Universitar.
Potrivit rectorului, Universitatea realizează cu succes proiecte de cooperare cu instituţii de învăţământ medical, de cercetare şi de asistenţă medicală din Carolina de Nord, în special cu: Universitatea din Carolina de Nord, Școala Dentară Adams, Chapel Hill, Universitatea Carolina de Est, Școala de Farmacie Eshelman a Universității din Chapel Hill, Școala de Nursing a Universității Carolina de Nord din orașul Greensboro, cu 12 biblioteci medicale din Carolina de Nord și alte organizații, precum Fondul Mondial pentru Copii, Centrul Internațional pentru Cooperare și Dezvoltare „Phoenix” ș.a. De asemenea, instituția noastră a beneficiat de asistenţă tehnică din partea universităţilor şi diverselor organizaţii din statul Carolina de Nord.
Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, Domnul Kent D. Logsdon, a remarcat că USMF „Nicolae Testemițanu” are un rol primordial în menținerea stării de bine și a sănătății oamenilor din Republica Moldova și a subliniat că Guvernul SUA se bucură de realizările Programului Lumea deschisă (Open World) în țara noastră. Recent, a fost semnat un proiect de colaborare cu universitatea noastră pentru o perioadă de 3 ani, în valoare de 250 de mii de dolari, prin care experți americani, în special din Carolina de Nord, vor oferi expertiză în domeniile medicină, farmacie și nursing.
Ambasadorul a menționat că Departamentul de Stat și cel de Apărare din SUA investesc în prezent pe larg în sistemul de sănătate din RM, oferind asistență tehnică (echipamente medicale, ambulanțe pentru a asigura și susține medicina rurală), vaccinuri anti COVID, asistență medicală pentru refugiații din Ucraina. Au fost investite peste 500 de mii de dolari în procurarea echipamentelor de anestezie și terapie intensivă, în reabilitare, dotarea sălilor de operație, săli postoperatorii, Spitalul din Bălți și cel din Soroca, au fost procurate peste 1200 de paturi de spital. „Toate aceste lucruri au fost posibile grație partenerilor remarcabili din Republica Moldova. Suntem onorați și bucuroși să o avem în vizită pe Elaine Marshall, care este o persoană atât de activă și implicată în aceste proiecte și datorită căreia noi am reușit să realizăm atât de multe lucruri împreună”, a punctat ambasadorul SUA.
„Astăzi celebrăm 25 de ani de schimburi academice în domeniul sănătății, agriculturii, economiei, culturii, iar unul dintre momentele de care trebuie să fim mândri este că acest parteneriat este un model de urmat de colaborări similare. Acea sămânță pe care am plantat-o împreună cu atât de mult optimism, speranță și grijă, când am semnat primul memorandum de înțelegere în 1999, a crescut acum într-un copac roditor și matur cu multe ramuri. Vedem multe dintre aceste ramuri astăzi aici, dar și fundația solidă înrădăcinată la USMF „Nicolae Testemițanu”, ce continuă să crească puternic. Ar fi neglijent dacă nu aș sublinia aportul dlui Ion Ababii, care a avut o viziune clară despre ce ar putea fi acest parteneriat, a fost cel care ne-a ajutat să plantăm această sămânță, chiar de la început. El are un loc special în inima oamenilor din Carolina de Nord, iar rectorul Ceban continuă această moștenire. Vă mulțumesc vouă amândurora”, a afirmat Elaine F. Marshall, secretarul de stat al Carolinei de Nord.
Elaine Marshall a evidențiat că Parteneriatul Bilateral de Cooperare între Republica Moldova și statul Carolina de Nord este viu, grație muncii asidue și dedicării multor persoane din cadrul USMF „Nicolae Testemițanu”. Peste o treime din schimburile de experiență realizate în cadrul acestui parteneriat sunt legate de domeniul de sănătate.
„Este minunat pentru mine să mă întorc la Alma Mater, care este în inima mea, în spiritul meu. Acum 13 ani, am fost onorată să primesc titlul onorific Doctor Honoris Causa. Vreau să știți că port acest titlu cu mândrie în toată Carolina de Nord și SUA. Vă mulțumesc pentru organizarea acestei ceremonii, ce îmi aduce amintiri frumoase din trecut și îmi va rămâne în memorie pentru mult timp înainte. De câte ori sunt în SUA, profit de ocazie să vorbesc despre Moldova și conexiunea pe care o am cu acest loc minunat. Aceasta este ceea ce voi continua să fac, în speranța că astfel voi contribui la consolidarea parteneriatului între USMF „Nicolae Testemițanu” și instituțiile de învățământ superior din Carolina de Nord”, a declarat Elaine Marshall.
În opinia secretarului de stat, de la ultima semnare a Memorandumului multe s-au schimbat. Am fost supuși unei pandemiei globale, ce a schimbat modul de activitate și de trai, atacul rusesc asupra poporului ucrainean, ce a generat criza refugiaților în Republica Moldova. Un lucru însă a rămas neschimbat – prietenia între poporul din Carolina de Nord și cel din Moldova. „Noi suntem prietenii voștri buni, noi vom rămâne partenerii și prietenii voștri buni. Noi pledăm pentru progres, pace și prosperitate, exact ca și voi, pentru moldoveni, locuitorii din Carolina de Nord și pentru întreaga lume. Haideți să fim dedicați acestei cauze!”, a conchis secretarul de stat Elaine Marshall.
Începând cu anul 2006, instituţiile medico-sanitare publice din țară, inclusiv clinicile universitare, au primit un volum mare de instrumente medicale şi consumabile.
În cadrul Proiectului de cooperare între Biblioteca Știinţifică Medicală a universității noastre cu 12 biblioteci medicale din Carolina de Nord, inițiat în 2006, USMF „Nicolae Testemițanu” a beneficiat de loturi de literatură medicală, printre care: manuale, monografii, reviste medicale (peste 30 de mii de exemplare de publicații, care au fost donate cu generozitate bibliotecii universitare, acces gratuit la baze de date de profil medical și farmaceutic și resurse axate pe medicina bazată pe dovezi. Totodată, partenerii americani au organizat cursuri de instruire pentru bibliotecari, cadre didactice și studenți, privind utilizarea resurselor informaționale electronice de profil medical și farmaceutic.
Memorandumul de cooperare între Republica Moldova și statul Carolina de Nord a pus bazele colaborării cu organizația internațională „Stomatologii de pretutindeni” și Facultatea de Stomatologie a USMF „Nicolae Testemițanu”. Domeniile de cooperare pe parcursul anilor s-au axat pe: acordarea de sprijin în domeniul instruirii medicale și cercetărilor științifice; creșterea nivelului de conștientizare culturală și de înțelegere a valorilor comune prin artă, științe umanitare și învățământ; promovarea reciprocă a culturii naționale prin mobilitățile academice ale profesorilor universitari și ale studenților.
Grație eforturilor și abnegației profesorului Stephen Mackler, această colaborare fructuoasă continuă în cadrul parteneriatului între universitatea noastră și Universitatea din Carolina de Nord, Școala Dentară Adams din Chapel Hill, SUA. În cadrul proiectului au fost organizate videoconferințe, cursuri și lecții publice ale profesorilor și studenților din SUA pe cele mai actuale subiecte privind: organizarea procesului educațional, traumatismele dentare la copii, tratamentul stomatologic cu utilizarea anesteziei generale, cursuri de parodontologie, ortodonție, medicină orală ș.a.
În procesul de mobilitate academică au participat peste 100 de studenți, medici rezidenți, cadre didactice și bibliotecari din cadrul USMF „Nicolae Testemițanu”. Totodată, peste 50 de studenți de la Facultatea de Stomatologie din SUA au beneficiat de schimb de experiență și circa 30 de profesori au ținut cursuri teoretice la universitatea noastră.
Printre obiectivele acestui proiect se numără și acordarea asistenței stomatologice gratuite copiilor orfani din diverse centre de plasament și orfelinate de către echipe mixte moldo-americane de studenți, supravegheați de către profesorii din Moldova și din SUA. Astfel, pe parcursul celor 25 de ani, au fost tratați gratuit circa 5000 de copii, consumabilele și materialele stomatologice fiind oferite de către partenerii americani.
Din aprilie 2014, cu succes derulează acordul de cooperare între Facultatea de Farmacie a USMF „Nicolae Testemițanu” și Școala de Farmacie Eshelman a Universității din Chapel Hill, Carolina de Nord, SUA. În cadrul acestui parteneriat au fost efectuate mai multe întruniri ale șefilor de catedre și personalului Facultății de Farmacie cu partenerii americani, fiind organizate mese rotunde, teleconferințe și ateliere de lucru. În luna august 2015 a demarat procesul de mobilitate academică incoming pentru studenți și profesori.
În aprilie 2018, un grup de cadre didactice (6 persoane) de la Facultatea de Farmacie a universității noastre a efectuat o vizită de lucru la UNC Școala de Farmacie Eshelman, Universitatea din Chapel Hill. În noiembrie 2018, opt bibliotecari universitari din țară au beneficiat de schimb de experiență în bibliotecile din Carolina de Nord. Vizitele au fost sponsorizate de către Programul Guvernului SUA „Open World” – un program revoluționar, ce înregistrează rezultate remarcabile în diverse domenii.
În 2017, cu suportul nemijlocit al profesorului Mackler, precum și a doamnelor Nancy Hoffard, Deborah Lekan și Inez Tuck am inițiat pregătirea asistentelor medicale generale cu studii superioare.
Ultima mobilitate în cadrul acestui program, la care a participat și rectorul Ceban a avut loc în ianuarie 2023. Această vizită a creat premise de realizare a noi proiecte în domeniul Nursingului și Nutriției.
O realizare recentă este mobilitatea academică a asistentului universitar Radu Rusu pentru instruirea în Nutriție timp un an de zile, grație eforturilor conjugate ale Universității din Greensboro, biroului Secretarului de Stat Marshall și grantului Rotary Club.
În cadrul panelului de discuții, coordonatorii și beneficiarii programelor de cooperare bilaterală – Diana Uncuța, programul Stomatologie, Livia Uncu, programul Farmacie, Virginia Șalaru, programul Nursing, Silvia Ciubrei, programul de cooperare interbibliotecară între bibliotecile medicale, au exprimat mesaje de mulțumire și gratitudine oficialilor și partnerilor americani pentru dezvoltarea și sustenabilitatea proiectelor date. Ulterior, studenți și cadre didactice au venit cu mesaje de recunoștință și adresat întrebări ambasadorului SUA în țara noastră și secretarului de stat al Carolinei de Nord.
Cu prilejul celei de-a 25-a aniversări a Parteneriatului între Republica Moldova și Carolina de Nord, în semn de înaltă apreciere și recunoștință, rectorul a conferit Diplomă de Excelență Ambasadorului SUA în Moldova, dlui Kent D. Logsdon, pentru suport, angajament și promovarea acestei cooperări de succes, și dnei Elaine Marshall, secretar de stat al Carolinei de Nord, pentru viziune strategică, leadership, angajament, devotament și prietenie în această cooperare durabilă și de succes.
Cu diplome de onoare și certificate de apreciere au fost menționați partenerii din Carolina de Nord, reprezentanții Ambasadei SUA în Moldova, ai Fondului Mondial pentru Copii, Centrului Internațional pentru Cooperare și Dezvoltare „Phoenix”, și ai USMF „Nicolae Testemițanu”.
În încheiere, rectorul Ceban accentuat deschiderea comunității universitare pentru continuarea colaborării cu partenerii din SUA în numele progresului omenirii, păcii și prosperării, solicitând suport și susținerea politică a inițiativelor de creare a Spitalului Universitar, de dezvoltare a Centrului de Simulare și programului de masterat pentru asistente medicale ș.a.
În cadrul evenimentului de celebrare a celor 25 de ani de parteneriat bilateral, a fost vernisată o expoziție de publicații donate Bibliotecii Științifice Medicale de către statul Carolina de Nord, o galerie de fotografii și a fost rulat filmul documentar ”People to People” (4 serii), ce ilustrează istoria programelor de cooperare ale Universității în domeniul stomatologiei, farmaciei, asistenței medicale și parteneriatului interbibliotecar, și cele mai importante evenimente ce au avut loc pe parcursul unui sfert de secol, în cadrul parteneriatului între USMF „Nicolae Testemițanu” și instituții din Carolina de Nord.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii