In memoriam: rectorul și profesorul Leonid Cobâleanschi
- 534 vues
Prin activitatea sa multilaterală de educator și manager al învățământului superior medical din Republica Moldova, profesorul Leonid Cobâleanschi se încadrează organic în frumoasa școală de savanți-medici iluștri, care constituie mândria Universității, a comunității medicale și a întregului popor. Afirmația a fost făcută de către rectorul Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, profesorul Emil Ceban, în cadrul evenimentului comemorativ, organizat la 29 octombrie cu prilejul a 85 de ani de la nașterea profesorului Leonid Cobâleanschi.
„Viața renumitului profesor este un exemplu elocvent de dedicare profesiei alese și Almei Mater – model demn de urmat pentru generațiile tinere de medici specialiști. Leonid Cobâleanschi s-a înscris în rândurile savanților notorii, care se identifică prin: responsabilitate, exigență, punctualitate și o fermă poziție civică și morală, îndrăgostit de istoria poporului român, care s-a consacrat dezvoltării învățământului superior medical și a științelor medicale în țara noastră”, a subliniat profesorul Ceban.
Academicianul Gheorghe Ghidirim s-a declarat mândru de faptul că a fost contemporanul profesorului Leonid Cobâleanschi – un om plin de cunoștințe și bunăvoință, a cărui viață trebuie să ne fie exemplu și mai departe. Profesorul a reamintit faptul că la inițiativa rectorului Leonid Cobâleanschi, Institutul de Stat de Medicină din Chișinău (ISMC) a fost reorganizat în universitate și i-a fost atribuit numele lui Nicolae Testemițanu.
La rândul său, profesorul Valeriu Burlacu, președinte de onoare al Asociației Stomatologilor din Republica Moldova, i-a dedicat o poezie, atribuindu-i calificativele „tare la pas, cinstit la glas, cu capul sus, stimat nespus… Cu inima ta mare te-ai înălțat în glorie, iar faptele mărețe te fac nemuritor”.
Potrivit profesorului universitar Leonid Ursu, consătean din s. Baraboi, Leonid Cobâleanschi a fost un om cu literă mare – onoarea și cinstea satului și a școlii natale. Respectiv, el a relatat că în momentul când era felcer în sat, Leonid Cobâleanschi a fost vizitat de către Nicolae Testemițanu, care l-a îndemnat să-și continue studiile la Institutul de Stat de Medicină din Chișinău.
În opinia academicianului Ion Mereuță, director al Institutului de Fiziologie și Sanocreatologie al Academiei de Științe a Moldovei, obârșia din Baraboi se înscrie absolut în triunghiul identității noastre naționale. „A fost, este și va fi o figură emblematică a medicinei autohtone, a științei medicale, a fiziologiei și a patologiei fiziologice, fără de care, noi, medicii, nu putem avea gândire profesională. Un om cu calități deosebite, cu dragoste pentru semeni, bun la suflet și care nu știa să spună cuvântul nu persoanelor care se adresau după ajutor”, a adăugat prof. Mereuță.
Conferențiarul universitar Eleonora Borș, discipolă de la Catedra de patologie, a remarcat că Leonid Cobâleanschi i-a rămas în memorie ca un mentor de o corectitudine absolută, cu suflet bun și cu dragoste pentru semeni. „Mereu mi-a insuflat încredere și m-a ajutat să mă afirm în cariera mea profesională. A știut să consolideze echipa Catedrei de fiziopatologie, fiindu-ne ca un părinte – o candelă ce trebuie alimentată cu untdelemnul recunoștinței noastre”.
O altă discipolă, conferențiarul universitar Stela Toderaș, la fel, și-a exprimat sentimentele de mândrie și recunoștință pentru cel care i-a fost mentor în profesie, subliniind faptul că profesorul Leonid Cobâleanschi avea o atitudine prietenoasă față de studenți și discipolii tineri, pe care-i percepea ca pe apropiații lui.
În contextul dat, Biblioteca Științifică Medicală a Universității a organizat o expoziție de publicații cu genericul „Leonid Cobâleanschi – personalitate notorie în medicină”, în holul Blocului didactic nr. 1 ce-i poartă numele renumitului profesor.
Evenimentul a culminat cu depuneri de flori la basorelieful instalat pe frontispiciul Blocului didactic nr. 1 și la bustul ilustrului profesor pe Aleea savanților și medicilor iluștri.
La eveniment au participat reprezentanți ai administrației Universității și ai catedrelor fundamentale, academicieni, membri ai familiei Cobâleanschi, colegi, discipoli și studenți.
Mai multe detalii vedeți pe: https://comitetulsindical.usmf.md/ro/noutati/leonid-cobaleanschi-personalitate-notorie-medicinei-autohtone
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii